ECDL TANFOLYAM INFO

2. modul - Operációs rendszerek

Érvényes: 2009. február 1-jétől

Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

A modul célja

A számítógép használata és fájlkezelés, vagyis az Operációs rendszerek modulhoz a vizsgázónak képesnek kell lennie a számítógép kezelésére.

A sikeres vizsga követelményei:

  • Használni kell tudni az operációs rendszer legfontosabb funkcióit, így a számítógép-beállításokat és a beépített súgó funkciókat is.
  • Hatékonyan kell tudni kezelni az Asztalt és tudni kell grafikus felhasználói munkakörnyezetben dolgozni.
  • Ismerni kell a fájlkezelés alapjait, készség szinten kell tudni rendszerezni a fájlokat és mappákat, hogy azok könnyen beazonosíthatóak és megtalálhatók legyenek.
  • Segédprogramokat kell tudni használni nagy méretű fájlok tömörítéséhez és kicsomagolásához, és ismerni kell a vírusölő szoftvereket a számítógépes vírusok elleni védelemhez.
  • Kell tudni egyszerű szövegeket szerkeszteni és az operációs rendszeren belüli nyomtatási eszközöket használni.
Kategória Csoport Szám Leírás
2.1 Operációs rendszer 2.1.1 Első lépések 2.1.1.1 A számítógép elindítása, belépés felhasználói név és jelszó segítségével
2.1.1.2 A számítógép újraindítása a megfelelő módszerrel
2.1.1.3 A nem válaszoló alkalmazás bezárása
2.1.1.4 A számítógép megfelelő kikapcsolása
2.1.1.5 Súgó használata
2.1.2 Beállítás 2.1.2.1 A számítógép alapvető rendszerinformációinak lekérdezése: az operációs rendszer és a verziószám, a beépített RAM
2.1.2.2 A szám